Rehberlik Servisi Tanıtımı

06.03.2023 134

REHBERLİK SERVİSİNİN TANITIMI

Rehberlik Nedir?

Bireyin kendini tanıması, gerçekçi kararlar alabilmesi, potansiyelini geliştirebilmesi,     sorunlarla baş edebilmesi ve çevresine uyum sağlayabilmesi için uzman kişilerce sunulan hizmetlerdir.

Rehberlik; okulda başarı ve akademik gelişme, bireysel ve toplumsal ilişkiler, kişisel, eğitsel ve meslekî gelişim alanlarında grupla veya bireysel olarak öğrencilere, ihtiyaçlarını karşılamaları, sorunlarını gidermelerinde sistemli ve profesyonel bir yardım süreci ve hizmetleridir.

Rehberlik Hizmetlerinin Amacı Nedir?

Okul öncesi dönemde rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri; çocuğun kendini tanıması, sosyalleşmesi, özgüven geliştirmesi, sınırlarını keşfetmesi, okula uyum sağlaması, okula ve öğrenmeye yönelik olumlu tutum geliştirmesi, yetenek ve ilgi alanları hakkında farkındalık kazanması amacıyla yürütülür.

Rehberlik hizmetleri eğitim programlarının ayrılmaz ve tamamlayıcı bir parçasını oluşturmaktadır.

Mesleğin İlkeleri

• Rehberlikte hiçbir türlü zorlama yoktur. Bu amaçla yararlanmak isteyen GÖNÜLLÜLÜK ESASINA göre bu hizmeti alabilir. Yardım gereksinmesi olana, yardım isteyene, yardımı kabul edene yapılır
  • BİREYSEL FARKLILIKLARA SAYGI esastır. Rehberlik hizmetleri TÜM ÖĞRENCİLERE yöneliktir.
  • İÇ DÜNYASINA yönelmeyi hedefler.
  • Rehberlik hizmetlerinde not alma ve sınıf geçme değil, KENDİNİ ANLAMA ve DEĞERLENDİRME vardır.
  • Rehberlik servisi, KİŞİNİN ADINA SORUNUNU ÇÖZMEZ, kişi, kendi problemini çözebilecek yeterliliğe ulaşmak için uzmandan yardım alır. Rehberlik öğrencilerin kendilerini daha iyi anlamalarını, problemlerinin  çözüm yollarını bulabilmelerini sağlar. Böylece öğrencilerin kendilerine yeter bir duruma gelmesini sağlayarak öğrencilere özerklik
  • duygusunu katar.
  • Rehberliğin TEMELİNDE İNSAN HAK VE SORUMLULUKLARI VARDIR. Her birey değerli bir varlıktır ve onun gelişmesine fırsat verilmelidir.
  • Dıştan zorlamayla değil, İŞBİRLİĞİNE dayanan bir anlayış vardır. Öğrenci ile ilgili herkesin ortak bir anlayış ve işbirliği içinde çalışması gerekmektedir.
  • GİZLİLİK esastır. Öğrenciler hakkında elde edilen özel bilgilerin gizliliği korunmalıdır.
  • Rehberlik uygulamaları her okulun amaç ve ihtiyaçlarına uygun alanlarda yoğunlaştırılmalıdır. Dolayısıyla her okulun ihtiyaç ve amacına göre uygulaması değişebilir.

Rehberlik Servislerinde Kimlere Hizmet Verilir?

Rehberlikte; Öğretmen, Öğrenci, Velilere  hizmet verilmektedir.

Rehberlik Servislerinde Hangi Hizmetler Verilir?

-    Psikolojik danışma

-    Bireyi tanıma: Testler ve Test Dışı Teknikler

-   Bilgi toplama ve yayma: seminerler, sunumlar, grup çalışmaları.. Vb.

-     Yöneltme ve yerleştirme: Uygun üst öğrenim kurumuna yerleşmesini sağlama.

-     İzleme: Verilen hizmetlerin yararlı olup olmadığını belirleme.

-    Alıştırma – oryantasyon

-   Müşavirlik (konsültasyon): Yönetici, öğretmen ve velilere yönelik.

-    Araştırma ve değerlendirme

-    Sevk (Yardım Almaya Yönlendirme): Gerektiğinde Rehberlik Araştırma Merkezi, gibi kurumlara yönlendirme  vb.

Rehberlik terapi yapar mı?

Hayır. Okullar sağlık kurumları değildir. Rehber öğretmenin yürüttüğü bireysel görüşmeler "Psikolojik Danışma" olarak adlandırılır ve terapi sürecinden farklıdır. Tedaviye yönelik sağlık hizmetlerine ihtiyaç duyan bireyler sağlık kurumlarına veya Rehberlik Araştırma Merkezi'ne yönlendirir.

Rehberlik Servisimiz hakkında;

Okul Rehber Öğretmeni=> PINAR ŞEKER KALE

Çalışma Saatleri            => Hafta içi her gün 09.00-15.00 saatleri arası

NOT: Görüşme için rehberlik servisinden randevu almanız gerekmektedir.(okulumuzu arayabilirsiniz)